Shkencë

Shqipëri: Pas kërkimeve të përbashkëta shqiptaro-amerikane gjenden 22 amfora 2500 vjeçare

Një sasi amforash të paktën 2500-vjeçare janë gjetur në një thellësi 40-60 metra në afërsi të bregdetit shkëmbor të Karaburunit në Shqipëri. 22 amforat me grykë të ngushtë dhe dy-mbajtëse u gjetën gjatë kërkimeve të bëra nga anija e kërkimit shkencor ”Hercules” në kuadër të projektit të përbashkët shqiptaro-amerikan të arkeologjisë nënujore. Sipas arkeologëve të projektit, amforat që përdoreshin për verë dhe vaj besohet të jenë të tipit Korinth A

Lind foshnja e parë nga një nënë me mitër të transplantuar nga një donore e vdekur

Foshnja e lindur nga një nënë, që e ksihte mitrën ë transplantuar nga një donore e vdekur, shënon rastin e parë të tillë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Transplanti i organit të uterusit, ka filluar të bëhet kohëve të fundit për t’iu mundësuar femrave, të cilat nuk mund të bëjnë fëmijë, shkruan Dailymail, transmeton Realiteti. Mirëpo rasti i foshnjës së lindur në qershor është më i veqant, sepse nëna

Si lindi Universi: A janë përfundimisht në një mendje, Bibla dhe shkenca?

Në pjesën më të madhe të historisë sonë, shkencëtarët kanë besuar kryesisht se Universi është i përjetshëm dhe i pandryshueshëm. Në shekullin IV Para Erës Sonë, Aristoteli pohonte se bota është pa një fillim apo fund. Por kjo pikëpamje, nuk ishte pa kundërshtarët e vet të kohës, që besonin se Universi e kishte pasur një fillim. Veprat e Aristotelit, humbën për rreth 7 shekuj, duke filluar të rishfaqeshin në shekullin

Mendja gjeniale e Leonardo Da Vinçit

Nga Jonathan Pevsner Përgjatë shekujve, çdo brez e ka interpretuar Leonardo da Vinçin (1452-1519), duke e cilësuar si tejet modern. Në 500 vjetorin e vd**jes së tij (2 maj 2019), mund të shqyrtojmë domethënien që ka Leonardo në epokën tonë. Natyra jonë bazike si qenie njerëzore, nuk ka ndryshuar në 500 vjet, por mjedisi ynë është shndërruar në një shkallë të jashtëzakonshme, së bashku me perspektivat tona mbi arritjet e

Shkencëtarët kanë krijuar ‘mini-trurin’ duke përdorur ADN-në e Neandertalit

Shkencëtarët e gjenetikës besojnë që krahasimi i biologjisë parahistorike dhe me atë moderne, do t’i ndihmojë ata të kuptojnë se çfarë i bën njerëzit unik. Shkencëtarët janë duke u përgatitur për krijimin e “trurit në miniaturë” që është ndërtuar gjenetikisht në atë mënyrë që të përmbajë ADN-në e Neandertalit, në një përpjekje të pashembullt për të kuptuar se si njerëzit ndryshojnë nga familjarët më të afërt. Në muajt në vijim,

Shkencëtarët zbulojnë vendin më të ftohtë në Tokë, temperaturat arrijnë deri në minus 97 gradë celsius

Shkencëtarët kanë zbuluar vendin më të ftohtë në Tokë. Temperaturat ekstreme të ulëta prej minus 97 gradë celsius, janë regjistruar në një pllakë të akullt në Antarktidë gjatë një nate të gjatë dimri, shkruan National Geographic. “Ky vend do të ishte ideal për jetesë në një planetë tjetër”, ka deklaruar studiuesi Ted Skamboz, nga qendra nacionale për borë dhe akull në Universitetin e Kolorados. Këto temperaturat kaq të ulëta kanë